53 hoogspanningsmasten vertrokken uit Haarlemmermeer

Delen via:   
10 / 07 / 2019

10 & 11 juli sloopt TenneT de laatste twee vakwerkmasten van de oude hoogspanningsverbinding tussen Vijfhuizen-Haarlemmermeer en Sassenheim. De twee laatste hoogspanningsmasten nabij het Leenderbos in Hoofddorp staan in een bloemrijke omgeving. In dit seizoen is het in volle bloei staande bloemenlint aan het Leenderbos een populaire trekpleister voor bijen en insecten. Om de beestjes niet te verstoren en het bloemenlint niet te schaden is in overleg met gemeente Haarlemmermeer een alternatieve werkweg aangelegd via het fietspad langs het Leenderbos en de IJtochtzone voor de sloop van deze masten.

Met de aanleg van de nieuwe stroomsnelweg in de Randstad, de 380 kV verbinding tussen Beverwijk-Vijfhuizen-Bleiswijk is de oude bestaande bovengrondse 150 kV- hoogspanningsverbinding in het gebied deels aangepast. In Haarlemmermeer gaat deze nu voor een deel bovengronds mee in de nieuwe 380 kV wintrackmasten en is deze deels ondergronds gelegd (o.a. in Boseilanden). Precies een jaar geleden is de allereerste mast gesloopt, van de in totaal 53 masten die zijn verdwenen. Twee masten in het Haarlemmermeerse bos blijven staan. Die zijn aangepast voor telecommunicatie en niet meer in eigendom van TenneT, zij dienen nu als telecomvoorziening voor de regio.

Afronden
Na de sloop worden de werkterreinen en –wegen opgeruimd en de gebieden hersteld. Dit zal de komende maanden gebeuren Op het hele traject, van Beverwijk tot aan Bleiswijk is TenneT bezig met het herstellen van terreinen waarop is gewerkt. Tot slot krijgen de eigenaren hun grond terug. De nieuwe Randstad 380 kV Noordring verbinding gaat eind derde kwartaal 2019 in bedrijf.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.