Drukte van belang op het Westeinde Hazerswoude-Dorp

Delen via:   
06 / 12 / 2017

Menigeen die de afgelopen weken op het Westeinde in Hazerswoude-Dorp is geweest zal zich afgevraagd hebben wat er allemaal aan de hand is. Al geruime tijd is het een komen en gaan van verschillende aannemers en werklui. En dan staan er ook nog eens houten constructies langs de weg. Het heeft alles te maken met het aanleggen van een nieuwe ondergrondse 150 kV hoogspanningsverbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude-Dorp.

Deze nieuwe verbinding vervangt de huidige bovengrondse 150 kV verbinding die te zijner tijd wordt afgebroken. De bestaande verbinding wordt ondergronds aangelegd om plaats te maken voor de masten van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding. De nieuwe 150 kV verbinding komt straks ten zuiden van het Westeinde weer uit de grond om daarna zijn weg bovengronds te vervolgen richting Bleiswijk. Samen met de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding in de nieuwe Wintrackmasten.

Tijdelijke verbinding

Voor het koppelen van een ondergrondse verbinding aan een bovengrondse verbinding is een speciale mast nodig. Om dit zogenaamde 'opstijgpunt' te bouwen, zonder de bestaande 150 kV verbinding te onderbreken, wordt ter hoogte van het toekomstig opstijgpunt een tijdelijke ondergrondse verbinding aangelegd. Als alles volgens planning verloopt is de nieuwe 150 kV verbinding medio zomer 2018 klaar en kan deze samen met het nieuwe opstijgpunt in gebruik worden genomen. Hierna wordt er verder gewerkt aan de 380kV verbinding in het gebied.

'Jukken'

In het kader van veilig werken aan de bestaande 150 kV hoogspanningsverbinding zijn ter hoogte van Westeinde 2 zogenaamde 'jukken' geplaatst onder de geleiders (stroomdraden) van de bestaande verbinding. Deze houtenbalk- constructies zorgen ervoor dat de geleiders van de bestaande 150 kV verbinding niet op de weg kunnen vallen tijdens de werkzaamheden. Als de werkzaamheden klaar zijn worden deze ook weer weggehaald.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.