Geluid als gevolg geleidermontage Hazerswoude- Dorp is tijdelijk

Delen via:   
24 / 07 / 2019

In de omgeving van Hazerswoude-Dorp zijn we bezig met het plaatsen van de geleiders (stroomdraden) tussen de masten 123 en 132 (zie kaartje onderaan dit bericht).

We hebben van een aantal omwonenden vragen ontvangen over geluid door "klapperende" lijnen. De geluidsoverlast van de geleiders gedurende de aanleg van de verbinding is ons bekend. Als de wind "verkeerd" staat (meestal haaks op de lijn) is er maar weinig voor nodig om de geleiders in een bepaalde cadans te krijgen, waardoor ze tegen elkaar komen en een klapperend geluid gaan maken. Tijdens de aanleg worden er bundels van vier geleiders tegelijk de mast ingetrokken, deze bundels worden tijdelijk vastgezet in de masten. De draden hangen dan los van elkaar. Enkele weken later als de draden uitgezakt zijn, worden ze op trekspanning gezet en worden de geleiders met behulp van afstandshouders gefixeerd (zie afbeelding onderaan dit bericht). Het geluid van de geleiders, de soort zweepslagen die ontstaan doordat de geleiders tegen elkaar komen, is dan verdwenen.

Volgens de planning begint de aannemer eind week 32 met het plaatsen van de afstandshouders en zal daar naar verwachting een week mee bezig zijn.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.