‘Het is geven en nemen’ 

Delen via:   
05 / 02 / 2018

In het drukke, verstedelijkte gebied tussen Haarlem, Amsterdam en Velsen bevindt zich een uniek stukje Nederland; recreatiegebied Spaarnwoude. Voor de een bekend van het populaire Dance Valley en voor de ander vanwege de aanwezigheid van unieke roofvogels. Adriaan van Koeverden is er locatiebeheerder en heeft in die rol ook te maken met de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding die het gebied doorkruist.

Divers
Er gebeurt hier veel, ieder jaar doen zo’n 5,4 miljoen bezoekers dit 40 jaar oude recreatiegebied voor uiteenlopende zaken aan. Je kunt er zwemmen, fietsen, paardrijden, wandelen, dansen en ga zo maar door. Als locatiebeheerder zijn de taken dan ook net zo divers. Met enige regelmaat klopt er iemand aan de deur bij Adriaan om te kijken of er ruimte is voor samenwerking. Adriaan: “Geen dag is hetzelfde, ik onderhoud de contacten met grote evenementenorganisaties, agrariërs die hier grond gepacht hebben, maar ook met boer Cor die de informatieboerderij Zorgvrij runt.” En dus ook de contacten met TenneT, over de aanleg van de Randstad Noordring. Invloed Toen Adriaan in 2011 de taken van zijn voorganger overnam waren de meeste afspraken al gemaakt. Toch heeft hij op veel punten nog mee kunnen denken en praten over de manier waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden. “Ik ken het gebied van haver tot gort dus weet ook precies welke boom waar staat”, vervolgt Adriaan. “De aanleg van de nieuwe verbinding heeft een grote invloed op de omgeving, met name door het kappen van bomen. We hebben hier prachtige bomenlanen en het aantal bomen dat gekapt moest worden voor de aanleg van de tijdelijke verbinding heb ik weten te reduceren. Allemaal in goed overleg met TenneT en met als resultaat dat het landschap niet onnodig wordt aangetast.”

Afspraken maken
Nadat de nieuwe verbinding in bedrijf genomen is worden de tijdelijke en de oude verbinding afgebroken en wordt het landschap weer hersteld. Hiervoor is een apart landschapsplan ontwikkeld. Naast de belangen van de natuur en de recreant kijkt Adriaan ook naar wat het beste is voor de ondernemers op het terrein. Adriaan: “Je kunt niet alles naar je eigen hand zetten, het is echt geven en nemen. Maar we hebben wel bedongen dat er tijdens een evenement, zoals bijvoorbeeld Strong Viking, niet gewerkt wordt. Je moet je indenken dat er hier dan zo’n 7 tot 10 duizend bezoekers lopen. En Dance Valley, waar 40 duizend mensen komen, en honderden vrachtwagens af en aan rijden om spullen te komen brengen. Dat kun je niet combineren met bouwwerkzaamheden. Aan de andere kant hebben we wel ingestemd met een tijdelijke mast op een dagrecreatieterrein bij een zwemplas. Hier komen normaal gesproken vooral veel gezinnen. We merken wel dat bezoekers dat water nu mijden.”

Communicatie
Daar waar Adriaan kan is hij ook erg behulpzaam en denkt mee. Toen bleek dat op een bepaalde plek geen rekening gehouden was met het snoeien van bomen of struiken schakelde Adriaan snel iemand in die het werk kon doen. “Maar als ik dan ook een punt van kritiek mag geven is dat de betaling van de werkzaamheden vervolgens wel heel lang op zich laat wachten. Net als de informatiebordjes trouwens,” lacht Adriaan. We vinden het heel belangrijk om onze bezoekers uit te leggen wat er gebeurt in het gebied, en waarom. Daarom hebben we samen met TenneT een heel aantal informatiebordjes gemaakt. Inmiddels zijn ze geplaatst en kom je ze op verschillende plekken in het recreatiegebied tegen.“

Flora en fauna
Over de samenwerking met aannemers en TenneT is Adriaan tevreden. “We hebben iedere twee weken overleg waarin alle lopende zaken besproken worden.” Belangrijk, want voor Adriaan blijft er een zorg of het flora- en faunaonderzoek voldoende is. “Want je komt liever niet voor verrassingen te staan.” Ondanks de invloed die de aanleg op het recreatiegebied heeft is het gebied groot genoeg voor recreanten om de bouwwerkzaamheden uit de weg te gaan. “Maar ik denk eerlijk gezegd dat het ook een aantrekkingskracht heeft op bezoekers. Met enige regelmaat zie ik fietsers stoppen om even te kijken wat er allemaal gebeurt. Je kunt hier van dichtbij kijken hoe een hoogspanningsverbinding aangelegd wordt, wanneer krijg je die kans nou nog een keer?”

Dit artikel verscheen eerder in onze nieuwsbrief.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.