Hoogspanningsdraden bij Bleiswijk 'hangen'

Delen via:   
06 / 12 / 2017

Maandagochtend 13 november rond 01.00 uur was het een drukte van belang bij de A12 ter hoogte van Bleiswijk. Terwijl Nederland lag te slapen waren medewerkers van aannemer SAG in opdracht van TenneT druk bezig met het 'trekken' van hoogspanningsdraden tussen de nieuwe hoogspanningsmasten ter hoogte van Hoogvliet.  Een bijzondere operatie omdat de eerste draad lopend van de ene kant van de A12 naar de andere kant wordt gebracht.

Hoogspanningsdraden, ook wel geleiders genoemd, trekken op die locatie is wel even een klus. Niet alleen moet één van de drukste snelwegen van Nederland gekruist worden. Er loopt ook nog een spoorverbinding. Dat betekende dat die nacht de spanning van de bovenleiding af moest en dat het autoverkeer op sommige momenten stilgelegd werd.

Na buitendienststelling van het spoor zijn eerst twee nylon voordraden met een hoogwerker tot over de bovenleiding van het spoor gebracht. Toen daarna het verkeer op de A12 werd stil gelegd zijn twee stalen voordraden door twee ploegen van de andere kant van de A12 richting het spoor gelopen. Daar werden deze vastgemaakt aan de nylondraden om ze vervolgens in de mast te hijsen en vast te klemmen. In de week erna werden de geleiders ingetrokken.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.