Megatransport transformatoren Vijfhuizen

Delen via:   
06 / 07 / 2015

Netbeheerder TenneT voert op zaterdag 11 juli en zondag 12 juli een bijzonder transport uit van een drietal loodzware transformatoren van maar liefst 320.000 kilo en een afmeting van bijna 13 meter lang, 4 meter breed en 6 meter hoog naar het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation in Vijfhuizen nabij bedrijventerrein De Liede. Dit hoogspanningsstation is onderdeel van de nieuwe hoogspanningsverbinding, Randstad 380 kV Noordring, die op dit moment wordt aangelegd.

Transport transformatoren

Om het spanningsniveau op het hoogspanningsstation om te kunnen zetten van 380 kV naar 150 kV zijn zware en grote transformatoren nodig. Via de Ringvaart worden de transformatoren per binnenvaartschip aangevoerd. In de bocht van de Vijfhuizerdijk en de Zwanenburgerdijk worden de transformatoren door een enorme kraan van de Ringvaart op een speciale meerassige wagen gehesen. Van daaruit worden ze één voor één via de Spaarnwouderweg stapvoets naar het bouwterrein van TenneT aan de Spaarnwouderweg gebracht. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de bedrijven Smit en Mammoet.

Verkeersmaatregelen

Gedurende het transport worden de Vijfhuizerdijk (nabij de Spaarnwouderweg) en een gedeelte van de Spaarnwouderweg afgesloten. Er gelden dan omleidingen voor het verkeer die worden aangegeven via borden. Bedrijventerrein De Liede blijft bereikbaar vanaf het zuiden via de Schipholweg. Het laatste deel van de Spaarnwouderweg richting de Vijfhuizerdijk is afgesloten van vrijdag 10 juli 19:00 uur tot zondag 12 juli 19:00 uur. De Vijfhuizerdijk nabij de kruising met de Spaarnwouderweg is op zowel zaterdag 11 juli als zondag 12 juli afgesloten van 07:00 uur tot 19:00 uur.

Randstad Noordring

Het 380kV station in Vijfhuizen vormt een belangrijke schakel van de Randstad 380 kV Noordring die op dit moment wordt aangelegd. De nieuwe hoogspanningsverbinding is van belang voor het borgen van de leveringszekerheid in de Randstad en het vergroten van de transportcapaciteit voor elektriciteit. Het hoogspanningsstation zorgt voor verbinding met het regionale elektriciteitsnet. Begin 2015 is gestart met de bouw van het station en het zal volgens planning begin 2017 in bedrijf zijn. 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.