Montage van de stroomdraden (geleiders) in de nieuwe wintrackmasten

Delen via:   
26 / 01 / 2016

TenneT is hard aan het werk  om de uitbreiding van het hoogspanningsstation van TenneT in Beverwijk te realiseren en de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk. Binnenkort wordt gestart met de montage van de stroomdraden (geleiders) in de nieuwe wintrackmasten.

Wat gaat er gebeuren

De bouwwerkzaamheden beginnen binnenkort in de hoek ten oosten van de A9 in de omgeving van de Kagerwijk en aan de westkant van de A9 op het hoogspanningsstation in Beverwijk. Op het kaartje ziet u waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 18.00 uur. Bij het trekken van de stroomdraden over de snelweg zal er ook 's nachts worden gewerkt.

Aanleg werkterrein en opstelplaats

Vanaf eind januari zal Heijmans de werkterreinen en de opstelplaatsen (ca. 30 x 30 meter) tussen Mast 2 en Mast 5 in orde maken. Dit is nodig om de hoogwerker en de liermachine waarmee de geleiders in de mast worden getrokken te plaatsen.

Geleidermontage

In februari start aannemer Spie met de geleidermontage. Voordat de daadwerkelijke geleidermontage plaatsvindt monteert de aannemer de draagarmen in de geleiders en hangt zogenaamde 'wielen' in de mast. Op onderstaande foto's wordt dit verduidelijkt.
De volgende stap is het daadwerkelijk 'trekken' van de geleiders. Eerst wordt met katrollen een nylon draad in de masten getrokken. Dit gebeurt handmatig. Aan deze nylondraad wordt vervolgens een staaldraad verbonden, die wordt gebruikt om de uiteindelijke geleiders in de masten te kunnen trekken en monteren. De geleiders staan op haspels klaar en worden met machines de masten in getrokken. Deze lier- en remmachines staan op enige afstand opgesteld van de eerste en de laatste mast waarover de geleiders getrokken worden.
Nadat de geleiders in de mast hangen worden ze vastgeklemd en plaatst de aannemer afstandhouders tussen de geleiders ter voorkoming van het tegen elkaar aan slaan van de stroomdraden. Uiteindelijk worden vogelbeschermingsmiddelen aangebracht om de kans op draadslachtoffers te voorkomen. Hierna zullen nog afrondende werkzaamheden plaatsvinden.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.