Netten over A4 bij Leiderdorp voor veiligheid

Delen via:   
06 / 12 / 2017

Het zal veel automobilisten op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam niet zijn ontgaan. Ter hoogte van knooppunt Hoogmade bij Leiderdorp zijn netten gespannen over de snelweg. Deze constructie, die lijkt op een kooi, dient voor de veiligheid. In opdracht van TenneT worden hier namelijk de elektriciteitsdraden van de bestaande 150 kV verbinding tussen Zoetermeer en Leiden 'omgehangen' naar een tijdelijke mast. De kooiconstructie moet voorkomen dat de geleiders op de weg komen in het geval er iets mis gaat.  

Onderdeel van het project Randstad 380 kV Noordring is het ondergronds aanleggen van de bestaande 150 kV hoogspanningsverbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude-Dorp. Ter hoogte van het Ghoybos komt deze verbinding straks weer uit de grond om daarna zijn weg bovengronds te vervolgen richting Leiden. Voor het verbinden van een ondergrondse kabel aan een bovengrondse elektriciteitsdraad is een speciale mast voor nodig. Dit zogenaamde 'opstijgpunt' komt te staan op de plek waar de huidige mast staat. Deze moet eerst afgebroken worden.

Om dit te kunnen doen zonder dat de hoogspanningsverbinding wordt onderbroken is de aannemer Engie momenteel bezig de bestaande elektriciteitsdraden 'om te zwaaien' naar een tijdelijke mast. Hierdoor komt de huidige hoogspanningsmast vrij te staan en kan deze weggehaald worden. De verwachting is dat het omzwaaien voor de kerst klaar is. Als alles volgens planning verloopt is tegen de zomer van 2019 het opstijgpunt klaar en kunnen de elektriciteitsdraden weer teruggehangen worden.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.