Plaatsing aller, aller, allerlaatste wintrackmast Randstad 380 kV Noordring

Delen via:   
17 / 05 / 2019

Vrijdagochtend 17 mei is in Hazerswoude-Dorp het topstuk geplaatst van de allerlaatste wintrackmast van het project Randstad 380 kV Noordring. Hiermee is de rij nieuwe wintrack hoogspanningsmasten tussen Beverwijk en Bleiswijk op 151 locaties compleet. De nieuwe stroomsnelweg gaat dit najaar in bedrijf.

74,5 meter en 61,6 ton
Elke mastlocatie kent twee pylonen, die bestaan uit twee en soms uit drie delen (afhankelijk van de hoogte). Deze laatste wintrackmast is 74,5 meter hoog en bestaat uit drie delen (1e deel 21.4 meter, 2e deel 26.55 meter, 3e deel 26.55 meter) met een gewicht van 61,6 ton per pylon. De wintrackmasten staan op een stevig fundament waarvoor circa 30 heipalen nodig zijn, die gemiddeld 20-30 meter de grond in gaan. In totaal zijn voor Randstad 380 kV Noordring 151 wintrackmasten geplaatst over een afstand van 50 kilometer.
De overige 10 kilometer is ondergronds aangelegd, verdeeld over vier trajecten (onder het Noordzeekanaal, langs de Polderbaan van Schiphol, bij Boseilanden in Hoofddorp en in Rijpwetering). Bekijk hier de foto's.

Afronden
Nu alle wintrackmasten zijn geplaatst, worden de geleiders (stroomdraden) in de masten gemonteerd en vogelbeschermingsmiddelen aangebracht ter voorkoming van draadslachtoffers. Op het hele traject, van Beverwijk tot aan Bleiswijk is TenneT bezig met het herstellen van terreinen waarop is gewerkt. Tot slot krijgen de eigenaren hun grond terug. 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.