Rood witte bollen voor het vliegverkeer

Delen via:   
04 / 07 / 2016

Inmiddels zijn de nieuwe rood witte gemarkeerde masten duidelijk zichtbaar in de omgeving van Schiphol. Vanwege de aanvliegroute naar de Polderbaan van Schiphol, hebben de masten langs de A9 in Haarlemmerliede en in Haarlemmermeer, een speciale rood-witte markering. Daarnaast is er in de top van de mast een rode lamp gemonteerd die 's nachts brandt en krijgen de bliksemafleiders (de bovenste draad van de verbinding) rood-witte bollen om het vliegverkeer te waarschuwen. Op onderstaand kaartje kunt u zien waar deze masten staan.

Rood witte bollen

Aannemer Spie is inmiddels gestart met de montage van de stroomdraden (geleiders) in de rood witte masten in Haarlemmerliede. Als de geleiders in de masten hangen worden de rood witte bollen bevestigt. De doorsnede van de sferische bollen is 60 cm en worden met een afstand van 70 meter aan de bliksemdraden gehangen.

Sferische bollen in verbinding bij Apeldoorn

Geleidermontage

Voordat de daadwerkelijke geleider montage plaatsvindt monteert aannemer Spie de draagarmen in de geleiders en hangt zogenaamde 'wielen' in de mast. De volgende stap is het daadwerkelijk 'trekken' van de geleiders. Eerst wordt met katrollen een staaldraad in de masten getrokken. Dit gebeurt handmatig. Aan deze staaldraad wordt vervolgens een dikkere staaldraad verbonden, die wordt gebruikt om de uiteindelijke  geleiders in de masten te kunnen trekken en monteren. De geleiders staan op haspels klaar en worden met machines de masten in getrokken. Deze lier- en remmachines staan op enige afstand opgesteld van de eerste en de laatste mast waarover de geleiders getrokken worden.

Nadat de geleiders in de mast hangen worden ze vastgeklemd en plaatst de aannemer afstandhouders tussen de geleiders ter voorkoming van het tegen elkaar aan slaan van de stroomdraden. Uiteindelijk worden vogelbeschermingsmiddelen aangebracht om de kans op draadslachtoffers te voorkomen.

Foto's geleidermontage

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.