Wat gebeurt er op mijn land?

Delen via:   
22 / 01 / 2018

In Koudekerk aan de Rijn is melkveebedrijf Rijnhoeve gevestigd. De 150 koeien van boer Jan Dirk Corts hebben een vrij leven. Ze kunnen zelf kiezen om naar de stal te gaan, de wei in of naar de melkrobot te lopen. De bestaande 150 kV-verbinding die achter de boerderij van Jan Dirk loopt wordt straks ondergronds gebracht en op de plek van de bovengrondse verbinding komt de nieuwe 380 kV-verbinding. Beiden maken onderdeel uit van de Randstad 380 kV Noordring.

Dit is ook meteen de aanleiding voor het contact tussen TenneT en Jan Dirk. Inmiddels zijn alle afspraken die gemaakt zijn voor de werkzaamheden rond. Jan Dirk heeft een paar maanden terug zijn handtekening gezet waardoor de werkzaamheden kunnen beginnen. In gesprek met rentmeester Willem Pieterse vertelt hij wat hier aan vooraf ging.

Keukentafel
Aan de keukentafel zit Willem, de koffiekopjes met koeien in Delfts blauwe kleuren passen goed bij de tegeltjes onder de schouw. Op de gaskachel eronder staat een emaillen theepot. Precies zoals het er in een boerenkeuken uit hoort te zien, inclusief de ‘boeren foxterriër’ onder de tafel. Er is hier altijd iets te doen, naast de activiteiten van het melkveebedrijf verhuurt Jan Dirk sinds 2006 ook vakantieappartementen. De award of excellence met een 8,8 van booking.com prijkt op de schouw. Jan Dirk: “Mensen komen hier om de polder te ervaren. Je kunt vanaf deze plek prachtige routes wandelen. Een van de dingen die ik samen met Willem besproken heb omdat de routes liggen in het werkgebied van de aanleg van de hoogspanningsverbinding.”

Rentmeester
Willem: “In mijn rol als rentmeester probeer ik de belangen van de boeren zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Zodra het tracé definitief was ben ik naar Jan Dirk toegegaan om zijn situatie te bekijken en te bespreken.” Willem is vanaf dat moment het aanspreekpunt. Jan Dirk: “De eerste gesprekken die ik met TenneT voerde, waren met mannen in dure pakken. Er was geen klik. Met Willem is dat anders. Hij is zelf ook boer geweest en kan zich als geen ander verplaatsen in de situatie waarin ik zit. En dat heb je wel nodig hoor.”

E-mail
De percelen in dit gebied zijn stuk voor stuk alleen vanaf de Rijn te bereiken en zijn 2,5 kilometer lang. Dat maakt het extra lastig als je er werkzaamheden moet uitvoeren. “Toen we de tekeningen bekeken kwamen we er ook meteen achter dat de bezwaren die ik destijds aan TenneT geuit had niet waren meegenomen”, vervolgt Jan Dirk. “De huidige mast op mijn perceel wordt vervangen door een Wintrackmast, maar door de werkzaamheden kan ik tijdens en na de aanleg niet meer op het land achter de mast komen. Dat heeft consequenties voor de koeien, maar ik kan er ook niet bij om te maaien.” Gelukkig had Jan Dirk de e-mail waarin hij de toezegging dat dit probleem zou worden opgelost bewaard.

Samenwerking
“We zijn er toen samen ingedoken,” vervolgt Willem. “Er is voor gezorgd dat er via een ander perceel een ingang gemaakt kon worden. Er ligt inmiddels een betonnen pad en een extra brug, zodat Jan Dirk er wel bij kan om te maaien. We hebben ook goed gekeken naar zaken als schadevergoeding voorgederfde inkomsten, extra kosten in de nieuwe situatie en over de gevolgen als gasten wegblijven door het tijdelijk afsluiten van de wandelroutes. “Over de tarieven zelf hoefde ik niet te onderhandelen”, lacht Jan Dirk. “Dat doet LTO, ik denk dat de mensen van LTO het maximale resultaat bereikt hebben in de gesprekken met TenneT.” Met de afspraken zoals ze gemaakt zijn met de rentmeester en TenneT is Jan Dirk tevreden. “Ik ben alleen wel benieuwd of er in februari echt wat gaat gebeuren”, zegt Jan Dirk. “In de eerste gesprekken zou de aanleg in 2012 plaatsvinden, maar die datum staat nu op februari 2016. Als er iets verandert in de planning wil ik dat wel op tijd weten omdat het consequenties heeft voor de bewerking van het land. Ik ga niet meer bemesten als ik weet dat de werkzaamheden gaan beginnen.”

Voor de mensen die de komende tijd zijn erf gaan betreden heeft hij nog wel een afspraak die niet is vastgelegd; “Zorg dat mijn hond niet met je meeloopt het erf af. Ik heb hem een keer uit een ander dorp moeten ophalen omdat hij met mensen meegelopen was die op mijn erf wat moesten doen.” Gelukkig heeft de hond zijn 06-nummer in zijn halsband staan. Dan rijden er een paar toeristen het erf op “O, ik moet even wat mensen inchecken”, zegt Jan Dirk en weg is hij.

Dit artikel verscheen eerder in onze nieuwsbrief

 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.