Werken op hoog niveau

Delen via:   
03 / 08 / 2018

Veel omwonenden langs het tracé Randstad 380 kV Noordring tussen Vijfhuizen en Bleiswijk zullen zich wellicht afgevraagd hebben waarom er op sommige plekken mannen in kleine bakjes onder de hoogspanningsdraden hangen. Deze monteurs van aannemer SAG installeren de zogenoemde bundelafstandhouders. Die zorgen ervoor dat de bundels van telkens vier hoogspanningslijnen niet tegen elkaar komen als het flink waait.

Het ophangen van de bundelafstandhouders heet 'invaren'. Dit heeft te maken met het feit dat de monteurs zich in een soort van 'bootje' die onder de lijn hangt van de ene mast naar de andere verplaatsen. Tussen twee Wintrackmasten wordt om de ongeveer 30 meter zo'n afstandhouder geplaatst. Dat deze monteurs geen hoogtevrees hebben blijkt wel uit de hoogte waarop ze werken. In sommige gevallen hangen ze letterlijk 70 meter boven de grond.  

Het 'invaren' van de bundelafstandhouders is één van de laatste montagewerkzaamheden. Wanneer alle afstandhouders hangen kan gestart worden met het testen van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding. De monteurs van aannemer SAG zijn nu vooral bezig tussen Bleiswijk en Hazerswoude Dorp. Halverwege augustus gaan ze verder tussen hoogspanningsstation Vijfhuizen en de Zuidelijke Ringvaart.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.